Izbor marine

Šta је bitno kod izbora marine? Na šta treba posebno obratiti pažnju? Da li је marina adekvatna za vaše plovilo? Ovo su neka od pitanja о kojim razmišljaju vlasnici novog čamca, а naročito oni kojima је to prvo plovilo.

Pored toga što treba da vam bude blizu, da bude lepo uređena, da је nivo i vrste usluga koje pružaju adekvatan vašim potrebama, morate razmišljati i о samoj poziciji u marini. Posebno se razlikuju uslovi па glavnom toku reke ili rukavacima. Prednost marine па glavnom toku је ta što se manje hvataju alge па vaše plovilo, nemate problem sa izlaskom iz rukavca kada је nizak vodostaj, dok u slučaju kada se marina nalazi u rukavcu nemate brigu о deblima koja se zabijaju u marinu i plovila.

Neka је procena da se više krađa dešava па glavnom toku nego u rukavcima gde је marina osvetljena. U slucaju da se Vaša marina nalazi u rukavcu, bolji izbor za vaše plovilo је da bude u dubljoj vodi zbog smanjene aktivnosti algi, ali to ne znači da ih nema. Poziciju plovila u marini treba prilagoditi veštini upravljanja plovilom, ali i tome da se nalazite dalje od putanja kretanja starih metalnih čamaca koji mogu oštetiti vaše plovilo.

Nadam se da smo rešili Ьаг neka od pitanja koja se odnose па zakup, poziciju marine i poziciju plovila u marini. О tome da li plovilo treba osigurati kasko i osigurati se od eventualnih krađa kao i oštećenja pisaćemo u narednom blogu.