Drenažna pumpica

Šta možemo očekivati od drenažne pumpice? Da li nam ona predstavlja uređaj na koji možemo sa sigurnošću da se oslonimo? Ovo su neka od pitanja sa kojima se mnogi susreću, naročito vlasnici prvog plovila.

Pumpice su male i konstruisane su da zauzmu malo prostora u drenažnom sabirniku. Njihov osnovni zadatak je da prazne vodu iz sabirnika koji može da se puni atmosferskom vodom, vodom prilikom pranja plovila, ili u slučaju nalivanja plovila vodom što se kod rečnih čamaca retko dešava.

Konstrukcija same pumpice i njenog usisnog dela ima svoje granične mogućnosti. U slučaju da se u vodi nalazi prljavština u vidu grančica, lišća ili svega ostalog, može doći do zaglavljivanja i zaustavljanja rada same pumpice.

Jedan od nepovoljnih scenarija koji bi vrlo lako mogao da se desi jeste oluja sa obilnom kišom, gde imamo kombinaciju vetra koji diže veliku prašinu, lišće, grančice i ostalu nečistoću koja može da završi u vašem plovilu i na takav način ga dovede u potencijalnu opasnost. U slučaju da nastupi obilna kiša koja bi isprala nečistoće sa palube i odvela je pravo u drenažni boks mogla bi dovesti do zaglavljivanja između impelera i kućišta u kome se impelar nalazi. Ovakvi scenariji se najčešće dešavaju u Aprilu, Maju do sredine Juna i kasnije u Septembru, Oktobru.

Zbog ovakvih nepovoljnih scenarija možemo zaključiti da pumpica nije predviđena za primarni sistem odbrane od nalivanja plovila. Takođe možemo zaključiti da nas skuplja pumpica nece rešiti ovog problema, što ne znači da skuplja nije bolja. Ono što možemo da uradimo je svakako higijena drenažnog boksa i same pumpice koju bi trebalo izvaditi iz svog ležišta i očistiti od raznih naslaga i trunja koje se skupljaju i lepe za nju.

Postoje i drugi nepovoljni scenariji, stoga je neophodno brinuti o plovilu. Iz ovih navedenih razloga bitno je obratiti pažnju u kojoj marini i za koju cenu koštanja dobijate uslugu brige o vašem plovilu. Ako se pitate: pa šta je onda primarni sistem odbrane od kiše i nalivanja plovila vodom, to je svakako sistem samopraznećeg korita o čemu ćemo pisati u narednom blogu.